Het is geen gemakkelijke periode om op dit moment met alles strikt gemotiveerd te blijven. Ons eten bijvoorbeeld … die frigo zit naar ons te lonken, we spenderen veel meer tijd in huis waar eten steeds voor handen is, we hebben extra tijd over en gaan soms eten uit verveling of omdat het zomaar kan. Het is mogelijk dat jij één van de weinigen bent die wel gedisciplineerd hiermee kan omgaan, maar voor diegene die het iets moeilijker hebben en al wat kilo’s zijn bijgekomen dan zou ik je willen aanraden om niet te strikt te gaan diëten. 

Waarom het strikte diëten niet zo goed voor je is, vertel ik je graag hieronder. 

Door te strikt te gaan diëten, geef je jouw lichaam niet de nodige energie die hij eigenlijk gewoon is of misschien zelfs nodig heeft voor de dagdagelijkse activitieiten. Ons lichaam wordt spaarzamer in verbranding wat wil zeggen dat je minder gaat verbruiken dan je gewoon was. Het kan dus zijn dat jouw lichaam op een gegeven moment bijna exact hetzelfde verbruikt als wat je inneemt. Geen probleem zolang je dit kan volhouden … maar wie houdt zo’n strikt dieet vol van bv. slechts 1200 kcal. Van zodra je terug meer gaat eten, blijft de verbranding hetzelfde maar neem je veel meer kcal op. Jammer van alle moeite die je net hebt gedaan, maar de kilo’s vliegen er terug bij.

Het is ook belangrijk om te kijken naar wat je eet. Gesuikerde voedingsmiddelen gaan bijvoorbeeld voor insulinepieken zorgen wat de kans op vetverbranding gaat minderen, integendeel, er kan namelijk meer vet worden opgeslagen. Je kan dus perfect minder kcal gaan eten dan je verbruikt door bv. een ganse dag cola of snoepjes in te nemen, maar toch niet afvallen. Dit komt net doordat we die insuline continu gaan triggeren. Het is dus ook belangrijk om te gaan kijken naar wat je eet en te kiezen voor meer volwaardige voedingsmiddelen: noten, eiwitrijke voedingsmiddelen zoals yoghurt, platte kaas, kwark (ongesuikerd), fruit, groenten, volkoren granen. Eet ook niet de ganse dag door, maar verdeel je maaltijden best in 3 momenten en eet niet te veel meer tussendoor of vermijd toch zeker suikers tussendoor!

Hoe doe je het dan best wel?

Om gezonder te eten en met een blijvend resultaat dan vermijd je best alle diëten of methodes. Verander niet gans jouw eetpatroon, maar begin met kleine dingen! Dit betekent dat je start met het bekijken van jouw huidige voedingsgewoonten. Start vanaf daar en probeer af en toe iets beter te doen wat nu misschien wat minder was. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat dit iets langer duurt dan veel diëten aangezien je in kleine stappen werkt. Maar op die manier is de kans veel groter dat je het kan volhouden.

Waar begin je best?

Er bestaat helaas geen algemeen advies, maar begin bij het in kaart brengen van jouw eetpatroon. Dit kan je doen door het bijhouden in een schriftje of via een app. Probeer dit minimaal 3 dagen bij te houden, maar liefst een volledige week. Door jouw voeding bij te houden, krijg je een goed inzicht in wat je eet en wordt je er vooral bewust van! 

Dit is eigenlijk al jouw eerste stap: bewustwording!

Vanaf daar kan je aan de slag met kleine veranderingen zoals:

 • Eet in plaats van wit brood wat meer volkoren 
 • Vermijd te veel suikerrijke voedingsmiddelen 
 • Eet voldoende fruit
 • Eet 2 x per dag groenten
 • Vermijd frisdranken, suiker in de koffie, …

Ik kan nog wel verder gaan, maar dit zou te veel ineens zijn. Start dus met iets dat je van jezelf niet goed vindt om zo eens een volledige week te proberen om dit aan te passen naar een gezonde voedingsgewoonte!

Zorg daarnaast nog voor de volgende belangrijke zaken: 

 • Maak je doel ook concreet bv. 
  • Meer groenten eten -> NIET CONCREET 
  • Elke dag minimaal 100 gr groenten bij de lunch eten -> WEL CONCREET
 • Zorg voor een haalbaar doel want dit zorgt ervoor dat je een stuk gemotiveerder bent! Je kan uiteraard ook jouw uitdagender maken na een tijdje als je jouw eerdere doelen gemakkelijk kon halen
 • Blijf absoluut bewegen want dit zorgt ervoor dat je alles beter onder controle hebt! Bewegen zorgt voor een gelukzalig gevoel, je bent gemotiveerder, je verliest je net minder in eetbuien ook al verbruik je meer, … 

Heel veel succes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Vul een geldig e-mailadres in.
You need to agree with the terms to proceed

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu