Hoe krijgen we die feestkilo’s er weer af nadat we van het ene feestje naar het andere hebben liggen hollen?

De grootste boosdoeners tijdens de feestdagen zijn uiteraard: toegevoegde suikers, alcohol en vetrijke hapjes of maaltijden. Vergeet niet dat we dit soms ook wel eens durven te doen tijdens de gewone werkdagen. Probeer daarom rekening te houden met de volgende tips:

  • Start met een goed en volwaardig ontbijt vanaf nu!

Een volwaardig ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Start je met een normale bloedsuikerspiegel is de kans klein dat jouw hersenen naar suikers verlangen! Je hoeft dus geen kcal te slippen door jouw ontbijt over te slaan want daar ga je net het omgekeerd effect mee creëeren: meer honger en zin in suikers nadien. Denk dus aan het volgende op jouw ontbijttafel: volkoren boterhammen, havermout, vezelrijke cornflakes, fruit, kwark, platte kaas, omelet, water, thee of koffie, … !

  • Probeer geen maaltijden over te slaan

Net als bij het ontbijt kan je beter geen maaltijden overslaan. Dit zorgt gemiddeld gezien niet voor een lagere kcal inname, integendeel!  Door te weinig te eten doorheen de dag verlaagt ons energieverbruik en zijn we minder energierijk. Daarnaast is de kans groot dat we meer naar suikers grijpen, maar ook dat we ons ’s avonds gaan overeten door de grote honger.

  • Eet gezonde snacks tussendoor

Volgende snacks zijn volwaardig: fruit, noten, ongesuikerde eiwitrijke zuivelproducten, volkoren crackers. Deze snacks leveren gezonde energie, veel voedingsstoffen en geven een verzadigend gevoel. Deze snacks zorgen er ook voor dat jouw bloedsuikerspiegel meer op peil blijft met als gevolg dat je minder zin krijgt in suikers! Win-win situatie toch?

  • Neem geen al te grote porties ‘s avonds!

Start jouw ontbijt met een goede portie, verminder jouw portie bij de lunch om dan ‘s avonds te eindigen met een gezond, maar beperkter avondmaal. Wil dit zeggen dat je iets moet schrappen op jouw bord ‘s avonds? Absoluut niet, maar wel beperkter in kcal dan bij het ontbijt en de lunch. Het is natuurlijk niet zo simpel, maar al bewust hiermee omgaan of aan denken, kan jou al helpen de portie wat te minderen.

  • Beweeg kort na jouw avondmaaltijd!

We hebben de neiging om na de avondmaaltijd meteen in de zetel te ploffen. Breng daar verandering in en ga nog een 20-tal minuutjes bewegen door te wandelen, op te ruimen, wat te stretchen, … Het zal jouw metabolisme ten goede komen, maar ook jouw vertering.

  • Drink voldoende water

Voldoende water drinken is nodig om de afvalstoffen uit ons lichaam te krijgen. Wanneer je gewicht gaat verliezen, zorgt dit voor extra afvalstoffen en is voldoende water drinken dus heel belangrijk! Vermijd de gesuikerde dranken zoals: gezoete frisdranken, fruitsappen, multivitaminesappen, … want dit zijn slechts lege kcal.

  • Beperk alcohol

Alcohol levert veel kcal, maar ze zijn praktisch volledig nutteloos. Als je dan toch kiest voor alcohol, kies dan voor schuimwijn of champagne. Een glaasje kan, maar bedank voor een tweede glas.

  • Las 1 of 2 extra beweegdagen in doorheen de week

Onthoud goed dat dit niet meteen een 10 km loop hoeft te betekenen. Het kan al een meerwaarde zijn om de auto iets verder te parkeren en een 15-tal minuutjes stevig door te stappen of de trap te nemen in plaats van de lift.

 

Succes!

 

Jolien

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Vul een geldig e-mailadres in.
You need to agree with the terms to proceed

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu