Is het nuttig om alles wat je eet, te registreren?

Tegenwoordig vind je alleen nog maar apps om jouw voeding te gaan registreren. Laat ik daar maar meteen bij zeggen dat je best een goede zelfcontrole hebt om jezelf daar niet in te gaan verliezen. Is het echt nodig om alles wat je eet te gaan registreren en elke kcal te gaan tellen?

Zelf vind ik het bijhouden van jouw voeding in het begin wel nuttig om te zien wat je allemaal inneemt op een dag. Je krijgt als het ware feedback op hetgeen je invult. Je eet, je vult jouw voeding in op de app en je krijgt een goed beeld van wat de voedingswaarden zijn. Daar zei ik trouwens iets heel belangrijk… VOEDINGSWAARDEN…

Te veel mensen gaan enkel nog maar af op de kcal, maar wist je dat veel bewerkte en minder gezonde voedingsmiddelen minder kcal bevatten dan vele gezonde voedingsmiddelen? Denk bijvoorbeeld maar aan noten. Omwille van het vetgehalte ligt het kcal gehalte van noten vrij hoog, maar het zijn wel gezonde vetten.

Het is dus wel een handige tool zodat je bewust wordt van wat je eet en hoeveel je eet. Een ideale tool dus om tijdelijk te gebruiken. Na een tijd kan je jouw porties perfect gaan inschatten.

Maar er is natuurlijk ook een keerzijde aan de apps wat in de praktijk te vaak voorkomt. Je kunt jezelf erin verliezen. Is het nuttig om dagenlang, wekenlang, jaren aan een stuk te weten wat je exact inneemt van voeding? Hoef je echt bij elke kcal dat je in jouw mond steekt beginnen nadenken over wat je gegeten hebt? Moet je dat ene restaurantbezoekje afslaan omdat je niet exact weet wat de voedingswaarden zijn van die ene maaltijd. NEE! Zorg ervoor dat je ook kunt genieten van wat je eet en eet in het algemeen zo gezond mogelijk, maar af en toe eens zondigen, kan dus absoluut geen kwaad.

Het is niet de bedoeling dat je begint te eten in functie van wat je al hebt ingevuld waardoor een verstoord voedingspatroon of in het slechtste geval een eetstoornis kan ontstaan. Wees dus voorzichtig met het invullen van voedingsapps en probeer vooral een gezonde eet- en levensstijl aan te nemen.

Liefs,

Jolien

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Vul een geldig e-mailadres in.
You need to agree with the terms to proceed

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu