Voor eens en voor altijd: AARDAPPELEN ZIJN GEEN DIKMAKERS.

Ze bevatten slechts 76 kcal per 100 gr in vergelijking met de pasta/rijst/quinoa die al snel meer dan 340 kcal bevatten. Aardappelen zijn dus een ideale koolhydraatbron en ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. Waarom zou je ze dus weglaten?

Het komt maar al te vaak voor dat mensen graag eens een aardappel willen verwerken in de avondmaaltijd, maar niet durven omwille van de vele koolhydraten die ze bevatten. Dat hebben ze gehoord van vrienden, op tv of via andere bronnen. Maar het klopt dus niet! Aardappelen passen perfect op jouw bord. Leg ze dus vanaf vandaag terug zonder schuldgevoel op jouw bord.

Zoete aardappelen kunnen trouwens ook wel eens gegeten worden. In tegenstelling tot wat velen denken bevatten deze niet meer koolhydraten, maar het grootste verschil zit hem in het gehalte bèta-caroteen. De gewone aardappel bevat veel minder bèta-caroteen daarom dat de zoete aardappel ook een oranje kleur heeft.

Even de kcal op een rijtje van onze voornaamste koolhydraatbronnen:

Voedingsmiddel KCAL per 100 gr onbereid
Aardappelen gekookt 82
Zoete aardappel, bataat, gekookt 85
Volkoren pasta onbereid 352
Witte pasta onbereid 359
Zilvervliesrijst onbereid 361
Witte rijst onbereid 355
Couscous onbereid 368
Quinoa onbereid 392

Bovenstaande tabel laat dus duidelijk zien dat je geen schrik hoeft te hebben om eens een aardappel te nemen. Wil dit zeggen dat je best niets van de rest neemt? Neen, want ook pasta, rijst of de andere graanproducten zijn geen dikmakers. Het hangt vooral af van hoeveel je ervan neemt en wat je er allemaal extra bij neemt.

Het gaat dus niet om dat sneetje brood, of dat bord pasta, maar wel om wat je als vlees- of kaasbeleg neemt bij dat sneetje brood en welke sauzen je serveert bij de pasta. Daarnaast kan de bereidingswijze een grote rol spelen in het kcal gehalte. Een gebakken aardappel of frietjes zullen uiteraard veel meer kcal bevatten dan een gewone gekookte aardappel.

Waar let je wel best op als je kiest voor een graanproduct?

Kies voornamelijk voor onze volkoren vrienden zoals: zilvervliesrijst (volkoren variant rijst), volkoren pasta, volkoren brood, … en uiteraard aardappelen behoren tot de goede keuzes. Ze bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Probeer zoveel mogelijk te variëren tussen de gezondste graanproducten. Op die manier neem je veel verschillende voedingsstoffen op.

Wist je trouwens dat 50 – 55% van onze voeding best uit koolhydraten bestaat? Liefst uiteraard de trage koolhydraatbronnen zoals de volkoren varianten en dat je minder voedingsstoffen verliest als je jouw aardappel in de schil kookt?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Vul een geldig e-mailadres in.
You need to agree with the terms to proceed

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu