Een pizza uit de diepvries of op restaurant heeft vaak te veel vet, suiker en bevat weinig voedingsstoffen. Het kan ook anders met dit lekker recept! Maak jouw eigen volkoren pizzabodem en beleg jouw pizza naar keuze.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 500 gr bloem: 250 gr volkoren bloem en 250 gr spelt volkoren bloem
- 11 g droge gist
- 300 ml lauw water
Voor de tomatensaus
- 400 gr passata of verse tomaten
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper en zout
- Peterselie
Voor de pizza
- 300 g groenten naar keuze bv. champignons, wortel, artisjok, aubergine, …
- 1 klein stukje parmezaanse kaas (meer voor de smaak)
- 1 bolletje mozzarella light
- rucola
- peper en zout
Bereidingswijze
- Meng de gist en het water in een kleine kom
- Doe de 2 soorten bloem in een mengkom en meng tot een homogene massa
- Meng alles heel goed en na verloop van tijd krijg je een goed kneedbare bol deeg
- Laat het deeg 2 uur afgedekt rijzen met een handdoek over
Het laatste half uur van het rijzen, maak je de rest van de pizza klaar:
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Snijd de ui en de knoflook heel fijn en fruit deze in een pan met wat olijfolie
- Hak de peterselie fijn
- Zet het vuur nu iets lager en voeg de gepelde tomaten of de tomatenpassata alsook de peterselie toe
- Breng op smaak met peper en zout
- Laat dit mengsel nu 10 min verder sudderen
- Neem het deeg en rol het uit zoals gewenst
- Bak het deeg gedurende een 5-tal minuten voor in de oven
- Was de groenten en snijd ze in stukken
- Bestrijk de deeg met tomatensaus en verdeel de groenten
- snijd de mozzarella en stukjes en werk de pizza af met deze stukjes alsook met de parmezaanse kaas
- Kruid met peper en zout
- Bak de pizza’s een 15-tal minuten tot de groenten bruine randjes krijgen en het deeg doorbakken is
- Serveer met wat rucola op de pizza’s
Smakelijk!